ПАНИКА ВО ПРЕСПА: Што по големата катастрофа која утрово го погоди регионот

Неисплатените отштети од минатогодишната катастрофа, субвенциите, ниските цени на јаболакта веќе со години надвиснуваат над Ресен.

 

Веќе со години сите се прават слепи на настаните во Преспа, велат земјоделците.

Дел од земјоделците ги осигурале насадите од мраз, но оние кои немале финансиски средства поради лошите финансиски резултати минатата година, оваа година ќе бидат најпогодени.

Инаку Преспа веќе неколку години се соочува со временските неприлики. Пред неколку години јаболката беа погодени од град, потоа лани се случи мрзнење на насадите во делови на регионот, но оваа година ситуацијата е многу полоша со оглед дека мразот зафати огромен процент од насадите.

Loading...