Србија почна со контрамерки – ги проверува сите производи од Хрватска

Србија го зајакна надзорот над производите од животинско и растително потекло кои доаѓаат од Хрватска како одговор на хрватските мерки за зголемување на давачките и засилен фитосанитарен надзор при увозот на овошје и зелечук од трети земји.

Како што соопшти српската царина, во координација со сите погранични органи и инспекциски служби веќе се во сила зајакнати контроли и надзор над стоката. Тоа подразбира дека се земаат примероци од секоја пратка и детаљно се проверуваат, а не со селективна метода како што досега било случај.

Повеќе: Србија почна со контрамерки – ги проверува сите производи од Хрватска

Економската соработка со Црна Гора треба да се унапреди

Mинистерот задолжен за регулатива за подобрување на инвестициската клима за домашните компании, Зоран Шапуриќ, денеска имаше средба со амбасадорот на Црна Гора, Предраг Митровиќ, при што го запозна амбасадорот со своите и активностите на премиерот Зоран Заев и Владата на Република Македонија за подобрување на севкупната бизнис-клима во државата.

Повеќе: Економската соработка со Црна Гора треба да се унапреди

По 10.000 евра НЕПОВРАТНИ СРЕДСТВА за млади земјоделци!

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) денеска соопшти дека објавен е Јавен повик за доставување барања за користење финансиска поддршка од 10.000 евра неповратни средства за млад земјоделец, но со нови, променети критериуми за аплицирање.

Повеќе: По 10.000 евра НЕПОВРАТНИ СРЕДСТВА за млади земјоделци!

Словенија: Локална пивара лансираше пива „Тито“ и „Јованка“

Пиварата „Комунајзер“ од Ново Место во Словенија на пазарот лансираше светло пиво „Тито“ и горчливо пченично пиво „Јованка“, што во Словенија отвори полемика дали смее некогашниот југословенски претседател да се слави и од каков карактер било неговото владеење.

Повеќе: Словенија: Локална пивара лансираше пива „Тито“ и „Јованка“

Забрана за работа на 84 работодавци кои не ги почитувале препораките за топлотен бран

Министерството за труд и социјална политика информираше дека од 4 до 6 август државните инспектори за труд од областа безбедност и здравје при работа, извршиле вкупно 207 инспекциски надзори кај работодавци за почитување на препораките за топлотен бран, при што донеле 84 забрани за работа на работодавци кои не ги почитувале препораките да не се работи на отворено од 11 до 17 часот.

Повеќе: Забрана за работа на 84 работодавци кои не ги почитувале препораките за топлотен бран

Земјите од регионот утре на состанок во Сараево за хрватските мерки за овошјето и зеленчукот

Министрите за земјоделство од регионот утре ќе се состанат во Сараево за да договорат заедничка реакција по одлуката на Хрватска да ги зголеми давачките за увоз на овошје и зеленчук од 12 на 270 евра.

Повеќе: Земјите од регионот утре на состанок во Сараево за хрватските мерки за овошјето и зеленчукот

Пратениците го усвоија ребалансот на буџетот, ВМРО-ДПМНЕ бојкотираше

Пратениците со 61 глас „за“ и два гласа „против“ попладнево го усвоија ребалансот на буџетот. Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ иако учествуваа во петте дена расправа за ребалансот на буџетот, за време на гласањето ја напуштија седницата. Како што рече пратеникот Илија Димовски, целта ма ваквиот потег е цела одговорност да ја остават на парламентарното мнозинство.

Повеќе: Пратениците го усвоија ребалансот на буџетот, ВМРО-ДПМНЕ бојкотираше

Министерството за земјоделство дава под закуп земјоделско земјиште за овоштарници и рибници

Министерството за земјоделство, шумасртво и водостопанство распишува два јавни огласи за давање во закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост. Едниот оглас е за давање во закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост за површини над 3 хектари по пат на електронско јавно наддавање.Со овој јавен оглас се дава во закуп земјоделско земјиште во сопственост на државата со вкупна површина од 595ха 40ар 38м2 во следните региони – Виница, Битола, Гевгелија, Ресен, Струга, Кавадарци, Кратово, Кочани.

Повеќе: Министерството за земјоделство дава под закуп земјоделско земјиште за овоштарници и рибници

Страница 4 од 84