Внимателно тргување на азиските берзи

Внимателно се тргува во четврток на азиските берзи, а поддршка на пазарите им пружа и стабилизацијата на цените на суровините и добрите економски показатели.

Повеќе: Внимателно тргување на азиските берзи

Кока кола наоѓа пат до Северна Кореја

Во Северна Кореја расте побарувачката на Кока кола, а шишињата полнети во Кина сепак наоѓаат пат до ексклузивните продавници во Пјонгјанг, каде елитата и средната класа уживаат во освежителниот пијалок. Сепак во другите делови на земјата може да се најде само некоја имитација на Кока Кола.

Повеќе: Кока кола наоѓа пат до Северна Кореја

Волстрит: Индексите ослабеа заради падот на цената на нафтата

Берзанските индекси на Волстрит во среда ослабеа, петти пат во последните шест трговски денови, што е последица на остриот пад на цените на нафтата и послабите од очекуваното деловни резултати на ИБМ.

Повеќе: Волстрит: Индексите ослабеа заради падот на цената на нафтата

Без изненадувања на Македонската берза за хартии од вредност

Вкупниот промет во среда изнесуваше 4,5 милиони денари со вкупен број од 27 трансакции. Обврзниците беа отсутни од пазарот, за сметка на 12 акции кои беа во фокус на интересот на инвеститорите.

Повеќе: Без изненадувања на Македонската берза за хартии од вредност

Нов Кориснички енерго центар на ЕВН Македонија во Битола

ЕВН Македонија го отвори новиот Кориснички енерго центар во Битола за корисниците во овој реон. Новиот објект е лоциран во населбата Боримечка на површина од близу 1000 м2 и е направен согласно ЕВН стандардите, со целосно подобрена организација за опслужување на поголем број корисници истовремено.

Повеќе: Нов Кориснички енерго центар на ЕВН Македонија во Битола

Компаниите објавија колку ќе ги „почестат“ акционерите

И во услови на долготрајна политичка криза, компаниите реализираат добри финансиски резултати. Деновиве на веб-страницата на Македонска берза компаните кои имаат акции објавија повици за годишни собранија на кои ќе бидат донесени одлуки за исплата на акционерите.

Повеќе: Компаниите објавија колку ќе ги „почестат“ акционерите

Економски раст на глобално ниво, Македонија со намалени проекции од ММФ

Економијата на светско ниво ќе забележи раст во текот на наредната година. Ова е наведено во годишниот извештај на Mеѓународниот монетарен фонд(ММФ), кој најновите економски прогнози за целиот свет ги претстави во документот „Светски економски перспективи“.

Повеќе: Економски раст на глобално ниво, Македонија со намалени проекции од ММФ

Оперативната добивка на Фолксваген порасна 28 отсто

Оперативната добивка на Фолксваген скокна во првото тромесечје 28 отсто на годишно ниво, поткрепена од растот на приходите на основниот бренд кој продолжува да закрепнува по скандалот со мамењето на тестовите на емисиите на штетни гасови кај дизел возилата.

Повеќе: Оперативната добивка на Фолксваген порасна 28 отсто

Лада Нива за јубилејот 40 години постоење со две нови серии

Руската компанија Автоваз, производител на „лада“, за јубилејот 40 години постоење го понуди своето легендарно теренско возило „нива“ во две посебни изданија со ограничена серија.

Повеќе: Лада Нива за јубилејот 40 години постоење со две нови серии

Страница 6 од 189