Цените на нафтата на највисоко нииво во последните два месеца

Цените на нафтата на светските берзи денеска кратко го достигнаа највисокото ниво во последните два месеца, пред сè поради намалувањето на американските резерви и заканите со можни санкции од ОПЕК кон Венецуела.

Повеќе: Цените на нафтата на највисоко нииво во последните два месеца

Хамонд: Британија нема да ги намалува даноците по Брегзит

Британија по Брегзит нема да ги намалува даноците и да ги менува прописите за да им наштети на своите конкуренти од ЕУ, изјави британскиот министер за финансии, Филип Хамонд.

Повеќе: Хамонд: Британија нема да ги намалува даноците по Брегзит

ЕУ ќе блокира приватни сметки за да спасува банки

Земјите од ЕУ размислуваат за мерки со кои ќе им се овозможи привремено да ги блокираат банкарските сметки на граѓаните кои повлекуваат пари од нив, за да се спречи одлив на средства од банките кои се во неволја.

Повеќе: ЕУ ќе блокира приватни сметки за да спасува банки

Отворен патот за соработка на полето на енергетиката со Бугарија

На денешната владина седница е разгледан и усвоен „Меморандумот за соработка во полето на природниот гас“ помеѓу Министерството за економија на Република Македонија и Министерството за енергетика на Република Бугарија, за што владата го овласти министерот за економија, да го потпише меморандумот за соработка помеѓу двете земји.

Повеќе: Отворен патот за соработка на полето на енергетиката со Бугарија

Царинска управа : Не сме надлежни за контрола на квалитетот на увезената нафта

Царинската управа со ниту еден закон не е надлежна за контрола на квалитет или безбедност на ниту еден производ. Единствено, доколку услов за увоз е потврда, одобрение, дозвола или сертификат за квалитет, кои ги издаваат други институции (на пример Агенција за храна и ветеринарство, Државен инспекторат за земјоделство, Државен санитарен и здравствен инспекторат, МАЛМЕД, Фитосанитарна управа, сертификациони тела и др.) Царинската управа само проверува дали таков валиден документ е приложен од увозникот, соопти Царинската управа.

Повеќе: Царинска управа : Не сме надлежни за контрола на квалитетот на увезената нафта

ОДЛИЧНА ВЕСТ: Следната недела ќе легнат милиони на сметките на овие граѓани

Денеска се изготвени решенијата за исплата на 544 овоштари во висина од 28 милиони денари, пари кои производителите ќе ги добијат на почетокот на следната недела, информира Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство.

Повеќе: ОДЛИЧНА ВЕСТ: Следната недела ќе легнат милиони на сметките на овие граѓани

Страница 7 од 84