Нов проект на УНДП од 2,3 милиона евра за помош на општините

Новиот проект „Унапредување на општинското владеење“ денеска беше промовиран во Скопје во присуство на министерот за локална самоуправа, Сухејл Фазлиу, министерот за финансии, Драган Тевдовски, амбасадорот на Европската Унија, Самуел Жбогар, и постојаниот претставник на Програмата за развој на Обединетите нации, Луиза Винтон.

Повеќе: Нов проект на УНДП од 2,3 милиона евра за помош на општините

НБМ ќе пушти во оптек кована пара „Свети Серафим Саровски Чудотворец“

Советот на Народната банка на Македонија ќе пушти во оптек кованa пари за колекционерски цели „Свети Серафим Саровски Чудотворец“.

Повеќе: НБМ ќе пушти во оптек кована пара „Свети Серафим Саровски Чудотворец“

Добивката на „Кола Кола“ паднала над 60 отсто

Компанијата „Кока Кола“ забележа пад на добивката од 60,2 отсто, на 1,4 милијарди американски долари во вториот квартал годинава.Приходите на компанијата истовремено паднаа за 16 отсто, или на 9,7 милијарди долари.

Повеќе: Добивката на „Кола Кола“ паднала над 60 отсто

Забрана за возење на дизел и бензин

Новите дизел и бензински возила ќе бидат забранети во Велика Британија од 2040 година во обид земјата да се справи со загадувањето на воздухот, објави британската влада. Министрите претставија фонд од 255 милиони фунти за да им помогнат на советите да се справат со емисиите на гас вклучувајќи го и потенцијалот за наплата на зони за највисоките возила.

Повеќе: Забрана за возење на дизел и бензин

ВЛАДАТА ПРЕДМАЛКУ СООПШТИ ОДЛИЧНА ВЕСТ - Оваа мерка ќе им заштеди куп пари на граѓаните!

Владата ја разгледа и усвои информацијата за воведување евтина дневна тарифа на електричната енергија за домаќинствата.

Повеќе: ВЛАДАТА ПРЕДМАЛКУ СООПШТИ ОДЛИЧНА ВЕСТ - Оваа мерка ќе им заштеди куп пари на граѓаните!

Штетните договори во културата извлекле милијарди денари од буџетот на Македонија

Проектите, програмите и активностите на Министерството за култура во првата половина на оваа година ќе бидат предмет на вонредна ревизија од страна на Државниот завод за ревизија, беше решено вчера на седница на Владата.Исто така, усвоен е Предлогот за измени и дополнувања на Законот за културата по скратена постапка, со цел да се овозможи ефикасна работа на директорите во установите, голема ефикаскост на инспекциски надзор за избегнување злоупотреби и за поголема контрола на финансиските последици што ги предизвикуваат одредби од законот. Со измените ќе биде заштитен Буџетот на РМ од штетните менаџерски договори на раководни лица во културни институции.

Повеќе: Штетните договори во културата извлекле милијарди денари од буџетот на Македонија

КОИ СЕ НОВИТЕ 1500 ЧЛЕНА НА УПРАВНИ ОДБОРИ?

Откако Владата во еден ден разреши 1.500 члена на надзoрните и управните одбори, а како причина за разрешувањето е наведено да се спречат натамошни штети врз буџетот бидејќи имало „информации дека управните одбори дозволувале потпишување менаџерски договори со директорите за исплата на огромни надоместоци во случај ако бидат разрешени“, на денешната владина седница се очекува да почне постапката за именување нови членови.

Повеќе: КОИ СЕ НОВИТЕ 1500 ЧЛЕНА НА УПРАВНИ ОДБОРИ?

На македонскиот пазар ги нема небезбедните житни снегулки на „Нестле“

На македонскиот пазар ги нема житните снегулки на „Нестле“ кои превентивно беа повлечени од хрватскиот пазар поради зголемени вредности на ароматични јаглеводороди, соопшти Агенцијата за храна и ветеринарство.

Повеќе: На македонскиот пазар ги нема небезбедните житни снегулки на „Нестле“

Дојче банка ќе ги повлекува парите од Велика Британија

Поради одлуката да ја напушти Европската унија (ЕУ) „Дојче банка“ поради одливот на клиенти би можела да да повлече една петтина или околу 300 милијарди евра од својата британска филијала во Франкфурт.

Повеќе: Дојче банка ќе ги повлекува парите од Велика Британија

Страница 9 од 84