Вести, забава, спорт...

Хепатит Ц, што е тоа?

Хепатит Ц вирус спаѓа во групата на инфективни болести и го напаѓа Црниот Дроб. Може да се пренесе и преку полов однос, иако е тоа малку веројатна опција. Болеста ја предизвикува HCV вирусот.

 

Акутен Хепатит Ц се однесува на првите 6 месеци од ифицирањето со HCV вирусот, а додека пак хроничен Хепатит Ц се однесува на случаеви кога вирусот преживува во чвековиот организам и до подолго од 6 месеци. Вирусот може да биде мирен во организмот и со децении, без никакви видливи физичи симптоми.

Статистиките велат дека во светот постојат многу варијации на овој вирус со кој се заразени преки 3% од светската популација, од кои повеќето од нив не се ни свесни дека се носители на вирусот. Од тоа проценките се дека помеѓу 150 и 200 милиона луѓе е заразено токму од Хепатит Ц вирус. (HCV)

Како се пренесува Хепатит Ц

Вирусот се пренесува единствено преку крв. До контакт со инфицирана крв може да дојде на следниве начини

– Користење на исти игли ( искористени за вакцинација, консумирање на дрога, тетовирање и слично)
– Преку самото раѓање
– Ретко и преку полов однос

 

Хепатит Ц симптоми

 

Во акутна фаза на болеста ( првите 6 месеци ) кај 60% до 70% од луѓето не постојат никакви симптоми. Кога ќе се појават првите симптоми не ретко се третираат како грип откако првично ќе се појават., најчесто како грип, со оглед на тоа дека симптомите на Хепатит Ц се многу слични на грипот. Доколку се појават тие се

– Намален апетит
– Исцрпеност
– Болка во стомакот
– Чешање
– Жолтица
– Блага грозница
– Темна урина

 

Хроничен хепатит Ц

Хроничен хепатит Ц , клинички гледано , најчесто се открива случајно со оглед на тоа дека можно е да пројдат и години без никакви симптоми. Вообичаено значајни симтоми на хепатитис се појавуваат дури по позначајно отекување на црниот дроб. Покрај црниот дроб, вирусот хепатит Ц ги напаѓа и другите органи, така да другите симптми се

– Исцрпеност
– Значаен губиток на телесна тежина
– Симптоми на грип
– Болка во мускулите и зглобовите
– Повремена треска и благо зголемена температура и чешање
– Пореметување на спиењето
– Болка во стомакот
– Промена на апетитот
– Гадење , мачнина, одвратност
– Пролив
– Депресија, главоболка, промени на расположение

Со времето и црниот дроб се повеќе пати од воспаленија што ги оневозможува неговите функции. Доколку навремено не се лекува може да доведе и до рак на црниот дроб., фиброза, или цироза.

 

Лекување на Хепатит Ц

Не постои никаква вакцина против хепатит ц која може да спречи добивање на вирус Хепатит Ц, но постојат начини и мерки на внимание

Кај нас во Македонија постои Традиционален Хербален Лек ВАРУФЛУ- Перорален раствор кој помага при лекување и третман на Хепатит Ц вирус.