Вести, забава, спорт...

Корисна и моќна билка против мигрени и воспаленија

Tanacetum partheni um е повеќегодишна билка од фамилијата Аsteraceae . Стеблото е исправено разгрането, а билката достигнува раст до 100 см висина. Листовите се наизменични, сложени и со резови. Цветот содржи многу мали бели цветови во круг, со жолта средина. Природно расте на подрачјето на Европа и на Југозападна Азија, посебно на балканскиот полуостров, а на други предели доколку израсне се смета за инвазивен раст. Расте во сончеви предели. Најмногу му одговара сончев предел со влажна и дренирана земја. Се карактеризира со јак мирис. дејство Носечката активна компонента на оваа билка е partenolid кој делува така што го спречува ширењето и згрутчувњето на крвните садови, што пак е главен причинител на бројни здраствени проблеми и воспалителни реакции.

Иако точната причина за мигрената не е комплетно позната, многу лекари веруваат дека таа настанува кога доаѓа до стиснување на крвните садови во главата, а потоа нагло се прошируваат. Таква драматична промена предизвикува ослободување хемиски супстанци од тромбоцитите што предизвикуваат болка и воспаление. Партенолидите од Tanacetum parthenium го спречуваат наглото ширење на крвните садови, така што не доаѓа до отпуштање на супстанции кои предизвикуваат болка. Луѓето кои страдаат од мигрена, усмено си ја предаваат меѓусебно моќта на оваа билка уште од раните 70-ти години. Британските здраствени работници се обиделе да го дефинираат нејзиното дејство преку истражување на пациенти кои веќе ја користат. Ги поделиле во две групи, прва онаа која продолжила со употребата и втората, онаа која почнала да зема плацебо. Кај првата група не се забележани зголемени напади на главоболка, а кај втората група мигрената се интензивирала и на честота и на јачина. Друго истражување пак покажало дека Tanacetum parthenium ја намалува мигрената за 24% а кога ќе се појават напади на болка се многу помали и помалку болни. Поради резултатите од овие истражувања одобрена е употребата на Tanacetum parthenium за спречување на мигрената во Канада и други земји.

 

Корисна и моќна билка за подобар сон, оптимална релаКсација и одржување на емоционалната рамнотежа и намалена напнатост

Mellisae Folium е повеќегодишна билка, висока околу 60 см, со карактеристичен опоен мирис кој највеќе потсетува на лимон. За лекување се користи надземниот дел од билката. Се бере пред или за време на цветањето. Се суши на топло и ветровито место. Освен есенцијалното масло, лековитата билка Melli sae Folium содржи и фенолна киселина, флавоноиди и други состојки. Mellisae Folium е позната по своите лековити својства како одличен природен лек кој го зајакнува срцето, против ноќни стравови и депресија. Mellisae Folium ја чисти крвта и го отстранува нерасположението и тагата и поволно влијае на работата на внатрешните органи. Mellisae Folium ја потикнува хормоналната активност, па заради тоа се препорачува и кај проблемите со штитната жлезда. Научните истражувања укажуваат дека екстрактот од Mellisae Folium има влијание на имуноглобинот кај пациентите заболени од многу болести, а дејствува и антитироидно кај болестите на штитна жлезда. Етеричното масло е многу ретко и скапо, па така е тешко да се пронајде квалитетно, инаку поволно делува на забрзана работа на срцето, несоници, страв, како и проблеми со желудникот. Во комбинација со други билки Mellisae Folium се употребува при лекување на разни заболувања и здраствени проблеми како што се главоболка, мигрена, грчеви во стомакот и матката, заболувања на желудникот, органите за дишење, хроничен бронхитис, надуености, замор, повраќање, дијареа, и исцрпеност, па овааа билка Интер-Еврогенекс ја додаде во својот 100% природен хербален производ ВАРУСАН кој придонесува за одржување на емоционална рамнотежа, одржување на здрав сон, оптимална релаксација и намалување на напнатоста.

Исто така употребата на Tanacetum parthenium се користи и за намалување на тегобите кај менструалните проблеми. Исто така е корисна и кај лекување на воспалени и билни зглобови и кај луѓе кои патат од ревматски артритис. Засега не е испитуван самостојниот учинок на оваа билка, па затоа во комбинација со други билки, 100% природни, Фармацевтската индустрија Интер-Еврогенекс од Ново Село – Струмица создаде 100% природен хербален производ АНТИМИГРЕН кој помага и се препорачува кај мигренозни главоболки, главоболки од разна етиологија, состојби проследени со високи температури (настинки).

Таблетите ВАРУСАН и АНТИМИГРЕН може да се најдат во аптеката ВАРУФАРМ (02 3177 922, 071 345 363) и во било која подобро снабдена аптека.