Вести, забава, спорт...

Автомобилските компании во ЕУ да ги намалат емисиите на CO2 30 отсто дo 2030 година

Европската комисија објави предлози за намалување на емисиите на јаглероден диоксид (CO2) на возилата до 2030 година. Овој потег е дизајниран за да се стави понатамошен притисок врз производителите на автомобили да развијат повеќе хибридни и електрични возила.

Комисијата исто така сака да воведе стимулативна шема за поттикнување на компаниите да произведуваат автомобили со нула и ниска емисија.

Според предлозите, автомобилите ќе мора да испуштаат 15 отсто помалку CO2 до 2025 година во споредба со 2021 и 30 отсто помалку до 2030 година.

„Предложената цел за намалување од 30 отсто за патнички автомобили е амбициозна и реална“, рече Комисијата.

Какви било промени нема да се применуваат за Обединетото Кралство ако веќе не е во Европската Унија.