Вести, забава, спорт...

Шилегов до Сојузот на борци: Благодарам што ни ги подаривте младоста и слободата

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, се сретна со претставници на Градскиот одбор на Сојузот на борци од Народноослободителната антифашистичка војна на Македонија, по повод 13 Ноември, Денот на ослободувањето на Скопје.

 

„За првпат ја имам честа да ви се обратам како градоначалник на Градот Скопје и да ви се заблагодарам што ја подаривте вашата младост на овој град и што ни ја подаривте слободата. Генерации пред нас копнееја и тежнееја да го остварат сонот за независна македонска држава. Вашата генерација ја извојува таа победа и го ослободи градот и земјата од фашизмот. Борбата за слобода е перманентна, и нашата генерација е исправена пред сериозни предизвици. Ред е да ставиме крај на омразата и поделбите, за да оставиме нешто добро за генерациите што доаѓаат по нас. Скопје заслужува многу да вложиме во него, и како луѓе и материјално. Очекувам оваа убава традиција на средби да продолжи, да го славиме овој ден, да оддадеме почит на загинатите борци за слобода и со пригодна програма да го одбележиме Денот на ослободувањето на Скопје“, рече градоначалникот Петре Шилегов на средбата со борците.

 

Трајко Стаматовски, претседателот на Градскиот одбор на Сојузот на борци од НОАВМ, изрази надеж дека ќе се продлабочи соработката меѓу Градот Скопје и Градскиот одбор на Сојузот на борци во иднина, во знак на почит кон минатото, сегашноста и иднината.