Вести, забава, спорт...

Болести на простата

Болестите на простата се најчести здравствени проблеми кои се јавуваат кај мажите најчесто по 50 тата година од животниот век. Ризикот од заболувањето се зголемува со стареењето, а тогаш е потребно навремена посета на докотор како и соодветни прегледи.

Простата или предстојна жлезда е машка полова жлезда која се наоѓа помеѓу мочниот меур и пред дебелото црево, а има големина на костен.

Основна функција на простатата е создавање на семена течност и врзана е со плодноста на мажите. Болеста на простатата е еден од најчестите здравствени проблеми со кој се соочуваат мажите од средните години па до постари. Дури 28% од мажите постари од 40 години или 43% постари од 60 години имаат симптоми предизвиникани од зголемена простата.

Иако болеста е се позачестена, поголемиот број од мажите не знаат доволно за здравјето и пореметувањата на простата. Страв и непријатност од посета на лекар кога ќе се приметат симптоми , често доведува до тоа да болеста се развие.

Најчести болести се Воспаление ( Простатититс ) и БХП ( Бенигна Хипертрофија на Простата)

 

Простатититс

Простатититс е најчеста дијагноа кај мажите над 50 годишна возраст а се разликува како бактериски и небактериски простатитис

Акутен батериски простатитис се карактеризира со нагли симптоми и знаци на инфекција. Од 5% до 15% од бактериски простатитис настанува дирекно од бактеријата ешерикија коли. Симптомите кои може да се почувствуваат се ошта слабост, болно и отежнато мокрење, температура, студенило, болки во долниот дел на грбот и гениталиите.

Хроничен бактериски простатитис исто така го предизвикува бактериска инфекција но симптомите се развиваат споро и често не се така тешки како кај акутниот простатитис.

Хроничен небактериски простатитис уште го нарекуваме хронична болка во карлицата

Оваа болест не е тешка но е долготрајна и незгодна.

 

БХП ( Бенигна Хипертрофија на Простата)

БХП ( Бенигна Хипертрофија на Простата) настанува кај мажите постари од 30 години како последица на хормонални промени. Се карактеризира со зголемување на ткивото на простатата што кај заболениот предизвикува одредени пореметувања ио потешкотии. Постојат различни прилини кои доведуваат до зголемување на простатата како што се конзумирање на алхохол, цигари, дебелина а како критилни групи се дијабетичари и хипертроничар.

 

Заболените имаат проблем со мокрењето односно често се јавува ноќно мокрење. Мокрењето значително се продолжува и можно е да се јави пецкање и болка при самото мокрење. Овие симптоми може да доведат и до рак на простатата. Затоа е многу важно да ако ги приметите овие симптоми , да посетите лекар – уролог.

 

Лекување

На почеток на лекувањето би било добро да промените некои животни навики кои можат да влијаат на подобрување на состојбата. Превентивно се мисли на некои превентивни мерки кои би ја подобриле состојбата , како што се чување од ладно и влага. Избегнување на консумација на кисела , лута и солена храна. Кафето и алхохолот исто така е потребно да се избегнуваат бидејќи имаат влијание врз зголемување на потребата за мокрење.

Исто така може да се земат некој билен препарат и додаток на исхрана, како што е ВАРУПРОСТИН – Традиционален Хербален Лек кој помага при отежнато мокрење и зболување на простатата.

Varuprostin® таблети
Активност:

Диуретично, антимикробно, антиинфламаторно.

За главната активна компонента на препаратот Varuprostin®, Urtica dioica (коприва) е докажано и документирано диуретично, антимикробно и антиинфламаторно дејство со што се зголемува микциониот волумен, го покачува максималниот уринарен проток, ја намалува количината на резидуална урина и ја редуцира честотата на мокрење, а со тоа ги ублажува и намалува симптомите на бенигна хипертрофија на простатата и хроничен простатитис.

Употреба:

Varuprostin® таблетите се користат за намалување на честотата на мокрење, ги намалуваат симптомите на хроничен простатитис и ги намалуваат симптомите на бенигна хипертрофија на простатата.

Состав:

Urticae radix, Tribuli herba, Visci herba, Stigmata maydis, Hyperici herba

1 пакување содржи 50 таблети

Дозирање:

Најчесто се земаат по 2 таблети, 3 пати дневно со чаша вода.

 

 

 

Varuprostin® хербален чај
Активност:

Диуретично, антимикробно, антиинфламаторно.

За главната активна компонента на препаратот Varuprostin®, Urtica dioica (коприва) е докажано и документирано диуретично, антимикробно и антиинфламаторно дејство со што се зголемува микциониот волумен, го покачува максималниот уринарен проток, ја намалува количината на резидуална урина и ја редуцира честотата на мокрење, а со тоа ги ублажува и намалува симптомите на бенигна хипертрофија на простатата и хроничен простатитис.

Употреба:

Varuprostin® хербалниот чај се користи за намалување на честотата на мокрење, ги намалува симптомите на хроничен простатитис и ги намалува симптомите на бенигна хипертрофија на простатата.

Состав:

Urticae radix, Tribuli herba, Visci herba, Stigmata maydis, Hyperici herba

1 пакување содржи 100 g хербален чај.

Дозирање:

Една супена лажица од чајната мешавина се прелева со 200 ml врела вода и се остава да се олади. Чајот се процедува и се пие незасладен, три пати на ден.