Вести, забава, спорт...

БЕЗ ХЕМИКАЛИИ: Еве како да ги избелите забите во два чекори

Со малку трпение, можете и сами да се погрижите за белината на вашите заби и тоа без хемикалии.

Јагоди

Јагодите содржат витамин Ц, кој помага во разбивање на наслагите на забите. Содржат и киселина која ги отстранува дамките. За оваа паста потребни ви се десетина јагоди и морска сол соволно за да направите смеса, која ќе ја ставите на забите и ќе ја држите пет минути.

Сода бикарбона

Содата бикарбона е благо абразивна и таа лесно ќе ги отстрани дамките од вашите заби и ќе им ја врати природната белина. Но, како и секогаш, не треба да претерувате, за да не ги оштетите забите. А за правење на оваа природна паста, потребни ви се 2-3 лажици сода бикарбона и доволно сок од лимон за да направите паста. Ставете малку од оваа смеса на четката за заби, истријте ги забите и оставете ги така минутка. Веднаш потоа измијте ги забите, за лимоновата киселина да не ги оштети забите.