Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Опасност за Источна Европа: Еве од каде ни се заканува смрт!

Научниците, помеѓу 60 степени јужна и 60 степени северна географска ширина откриле концентрација на озон кој е во константен пад на висина помеѓу 15 и 25 километри каде озонската обвивка секогаш била густа.

УВ зрачењето може да предизвика промени во ДНК на билките, животните и луѓето.

Меѓутоа, озонот кој се формира во близина на земјата се смета за загадувач на атмосферата и предизвикува ефект на стаклена градина така претставувајќи ризик по човечкото здравје и продуктивноста на екосистемот.

Емисиите на издувните гасови и другите човечки активности во интеракција со сончевата светлина произведуваат озон, кој се смета за секундарен загадувач.

Едмо немѓународно истражување покажува дека иако загадувањето на озонот се намалува во многу региони во Европа и САД, многу Европјани и Американци барем десет дена годишно се изложени на штетноста на озонот.

Тоа особено се однесува на источна Европа и земјите од Балканот во кои нивото на озонот ги преминувале границите преку 15 дена годишно!

Во тренд…