Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Горка Диња – Карела (Момордика Карантиа)

Горка Диња е од семејството на Кукурбитакeае (Cucurbitaceae), билка која расте во тропски и суптропски подрачја на средна и јужна Америка, Африка и Азија.

Се одгледува како храна и лек. Билката расте како лоза долги расцепани листови и жолти цветови. Плодото изгледа како брадавеста тиквица со издолжен облик во налик на краставица. Младиот плод е зелен односно се претвора во портокалово – жолт кога е зрел. Зрелиот плод пука и се раствора на три дела и испушта бројни црвени семки . Сите делови на билката се горки и се јадат, листот плодот и семето. Незрелите плодови се добар извор на витамин Ц калиум и фосфор. Во кулинарството горката диња може да се припрема и сервира со компири, зготвена, печена и пржена. Сушените листови се користат за чај.

Горката диња содржи гликопротеин лактин, кој по својата функција е сличен на инсулинот и ја намалува концентрацијата на гликоза во крвта. Екстрактото од билката ги зголемува имунолошките функции на келиите кај луѓето кои боледуваат од рак и ХИВ инфекции ( го зголемува имунитетот со тоа што доведува до изумирање на клетките на ракот и спречува нивно размножување) Од листовите се прави чај кој делува против маларија и има антибактериско влијание.

Кај нас Горка Диња, како хербален додаток во исхраната, за прв пат се појавува на пазарот , произведена од Фармацевтската Индустрија Интер-Еврогенекс.
“Горка Диња” е 100% природен, чист, еколошки, хербален додаток во исхраната. Густа суспензија за перорална апликација со кафено-зеленкаста боја со слаб специфичен мирис и карактеристичен вкус.

Фармацевтска индустрија
„Интер-Еврогенекс“

фабрика: ул. Гоце Делчев бр.12;
2434 Ново село;
Македонија
телефон: 00 389 34 355 334

претставништво: ул. Никола Вапцаров, 20/7;
1000 Скопје, Македонија
телефони: 00 389 2 3215800, 00 389 2 3215801
мобилни: 00 389 70 259222, 00 389 70 214296

е-mail: varumin@t-home.mk

web: www.interevrogeneks.com
www.varumin.com.mk