Секогаш во средиштето на збиднувањата...

И годинава субвенции за купување велосипеди

Град Скопје и општина Центар и годинава ќе доделат субвенции за купување велосипеди. Граѓаните ќе можат да аплицираат на јавните повици кои се во фаза на подготовка и наскоро треба да бидат објавени.

Во буџетот на Град Скопје за 2018 година за оваа намена има предвидено 10 милиони денари. Целта на оваа мерка е стимулирање на граѓаните за помасовно користење на велосипедот како превозно средство.

Минатата година првпат Град Скопје додели субвенции за граѓаните за набавка на велосипеди и за оваа намена беа потрошени 10 милиони денари. Согласно условите, минатата година беа субвенционирани средства во висина од 50 отсто од цената на велосипедот, но не над 4.000 денари по лице. Интересот за јавниот повик беше голем, сите средства беа искористени и беа доделени субвенции на повеќе од 2.600 граѓани.

Право на учество на јавниот повик имаат жителите на Град Скопје кои треба да достават барање за надомест, доказ за жителство во Град Скопје, копија на важечка лична карта на барателот, копија од трансакциска сметка на барателот и доказ дека е извршено купување на нов велосипед и тоа со копија од фискална сметка или фактура и извод од деловна банка со датум од денот на објавување на повикот.