Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Спасувачот на Села: „На 27 април во Собранието се бараше шиптарска крв“

Абдулфетах Аљими, кој е обвинет за настаните од 27 април во Собранието, а истовремено е и сведок за нападот на пратеникот Зијадин Села, го препозна Александар Јаневски, кој, според сведокот, играл топло-ладно и ја контролирал толпата за време на нападот.

„Кога влегов во прес-салата, Зоран Заев беше облеан со крв. Фрлаа со столови, предмети. Беше хаос. Стоев пред Зоран Заев, Оливер Спасовски и Талат Џафери. Се фрлаше со сè и сешто, се бараше шиптарска крв. Тоа не сум го видел ни во филм. Не видов пиштол, но го очекувавме и тоа“, сведочи Аљими.

Сведокот тврди дека видел како извесен човек си играл, како што вели топло-ладно, ги смирувал напаѓачите, па потоа давал наредби кон другите присутни. Тој вели дека памти двајца од напаѓачите на Села.

„Имаа мала брада, едниот беше постар, 50-ина години, со бела коса и тој е тој што си играше топло-ладно. Толпата го слушаше ова лице. Тој е во судницата“, рече сведокот Аљими.
Сведокот Аљими препозна уште еден од обвинетите, лицето Кире Георгиевски, кој бил насилен на 27 април во прес-салата на Собранието. Лицето било качено на маса, носело фантомка и ги насочувало другите кон Зијадин Села.

„Колешката ме викна во Клубот на пратениците и ми рече: ‘Фетах, дојди, Села е починат“, односно така сум разбрал. Но, колешката Милунка ми рекла дека Села е тешко ранет. Кога го видов, мислев дека е мртов, беше цел во крв. Таму имаше многу луѓе, а еден со бела маица на главата го удри Села со ногата. Не го памтам лицето“, рече Аљими.