Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Нобелова награда за литература одложена поради секс скандал

Шведската Академија која ги избира добитниците на Нобеловата награда за литература објави дека оваа година нема да објави награда, откако беше зафатена со скандал поради наводите за сексуален напад.

Шведската академија е во криза поради неговото справување со наводите против сопругот на една членка на академијата, која веднаш потоа се повлече, како и водачот на академијата и четворица други членови.

Академијата соопшти дека следната година ќе го објави победникот од 2018 година заедно со победникот од 2019 година.

Скандалот е најголем што ја погодил манифестацијата, откако е доделена првата награда во 1901 година.

Академијата соопшти дека одлуката е донесена поради недостаток на доверба кај јавноста.

Некои членови на академијата сметаат дека наградата треба да продолжи да ја продолжи традицијата, а други дека институцијата во ниту една држава не треба да ја додели наградата.

Освен шест години за време на светските војни, само една година наградата не била доделена – во 1935 година не бил пронајден ниту еден достоен победник.