Варутенсин – За регулирање на холестерол и крвниот притисок

Зголемен крвен притисок е притисок во артериите повеќе од нормалното, најчесто без симптоми кои го зголемуваат ризикот настанување на пречки при работата на срцето, срцев удар, мозочен удар, анеуризми, оштетување на бубрезите и оштетување на очната позадина.

Хипертензија значи зголемување на крвниот притисок, а без разлика на прилината се дели на примарна и секундарна хипертензија. Висок притисок се нарекува уште и тивок убиец , затоа што дури и со години не причинува никакви тегоби а оштетува витални органи како и нивните функции (мозок, срце, бубрези). Јачината на крвниот притисок природно се менува во разни периоди од животот. Деца и адолесценти имаат значително понизок притисок од возрасните и постарите луѓе. Вредноста на крвниот притисок така варира и во текот на денот – физиолошки. Притисокот е најголем наутро а најнизок навечер за време на спиење.

Зошто доаѓа до зголемен крвен притисок?

Најчестата причина е непозната ( 95% ) и тогаш станува збор за примарна хипертензија. Во преостанатите 5% причината е секундарна хипертензија односно зголемен крвен притисок кој е последица од некое заболување или пореметување во телото како болести на бубрезите конзумација на некои лекарства па дури до некои вид на тумор на надбубрезна жлезда.

Притисокот во артериите може да се зголеми поради

– Големи односно зголемени артерии – можат во текот на животот да да ја изгубат својата природна еластичност и да станат покрути. Оваа причина е кај постарите луѓе кои имаат крути и артеосклеротски орименливи крвни садови.

– Крвниот притисок се зголемува и кај стискање на артериите (вазоконстрикција) кое е најчесто од хормонално или стресно потекло.

– Зголемување на вкупниот волумен на крвта и циркулацијата го зголемуваат крвниот притисок

Лекување на висок крвен притисок

Примарна или есенцијална хипертензија не може да се лекува, за разлика од секундарната која може да се лекува со тоа што ќе се одстрани причнителот кој довел до зголеме крвен притисок.

Примарната хипертензија може да се држи под контрола колку е можно повеќе.да се внимава на исхраната, и на начинот на живот и навиките. Исто така постои и Традиционален Хербален лек во форма на таблети и чај – ВАРУНТЕНСИН кој се користи како дополнителна терапија кај пациенти со зголемен крвен притисок и помага при негово намалување.

ВАРУТЕНСИН

Varutensin® таблети

Активност:

Антихипертензив, намалува холестерол и триглицериди во серумот

Антихипертензивната активност на компонентите на Varutensin® таблетите е потврдена во многу студии, што особено се однесува на хиполипидемичната активност на растението Alium ursinum. Другите компоненти имаат диуретично, антинеуротично и смирувачко дејство, со што го надополнуваат и потенцираат антихипертензивното дејство на таблетите.

Употреба:

Varutensin® таблетите се користат како дополнителна терапија кај пациенти со зголемен крвен притисок и како дополнителна терапија кај кардиоваскуларни пореметувања како што се: коронарни срцеви заболувања, зголемени липиди во крвта, покачен холестерол и слично.

Состав:

Alii ursini herba, Bursae pastoris herba, Leonuri herba, Millefolii herba, Visci herba

1 пакување содржи 50 таблети

Дозирање:

Најчесто се земаат по 2 таблети, 3 пати дневно со чаша вода.

Varutensin® хербален чај

Активност:

Антихипертензив, намалува холестерол и триглицериди во серумот

Антихипертензивната активност на компонентите на Varutensin® хербалниот чај е потврдена во многу студии, што особено се однесува на хиполипидемичната активност на растението Alium ursinum. Другите компоненти имаат диуретично, антинеуротично и смирувачко дејство, со што го надополнуваат и потенцираат антихипертензивното дејство на билниот чај.

Употреба:

Varutensin® хербалниот чај се користи како дополнителна терапија кај пациенти со зголемен крвен притисок и како дополнителна терапија кај кардиоваскуларни пореметувања како што се: коронарни срцеви заболувања, зголемени липиди во крвта, покачен холестерол и слично.

Состав:

Alii ursini herba, Bursae pastoris herba, Leonuri herba, Millefolii herba, Visci herba

1 пакување содржи 100 g билен чај.

Дозирање:

Една супена лажица од чајната мешавина се прелева со 200 ml врела вода и се остава да се олади. Чајот се процедува и се пие незасладен, три пати на ден.

Повеќе на ОВОЈ ЛИНК

  • комерцијален текст