Знаење кое може да ви го спаси животот: Што да сторите ако ве касне змија

Често се случува некого да го касне змија, тоа навистина може да биде опасно. Она што треба да го имате на ум е дека змијата нема да ве нападне доколку не ја допирате или не и праавите нешто.
Доколку случајно ја допрете, таа ќе помисли дека сакате да ја нападнете.
Симптоми кои се јавуваат откако ќе ве касне се следниве:
-Вртоглавица , Мачнина и повраќање, Оток на лимфните јазли
Освен тоа, на местото каде што ве каснала се појавуваат две точки. Личноста која е касната од змија треба веднаш да повика брза помош.
Она што не смеете да го правите:
-Никако не ја врзувајте раната и не шмукајте го отровот со уста, До доаѓањето во болница никако не пијте никаква течност,
Како да се заштитите од каснување:
-Кога знаете дека ќе одите во природа, облечете се соодветно, долги чизми и панталони. ,Не протнувајте ги рацете во грмушки, Не подигнувајте тешки камења бидејќи често под нив се наоѓаат змии