Секојдневно консумирате банани, а немате поим што му прават на вашето тело

Бананите се многу здрави и треба повеќе да ги консумирате. Тука ќе ви наведеме неколку причини!

Добри се за цревата: Бананите се богати со влакна и затоа добро делуваат на цревната флора.

Енергија: Бананите може да ги замените со оброк бидејќи се хранливи. Богати се со витамини и минерали, како и јаглехидрати. Ни ја даваат потребната енергија.

Чиреви: Консумацијата на банани ќе спречи настанување на чиреви на желудникот.

Го зајакнуваат срцето: Богати се со калиум кој е добар за срцето. Доколку почесто консумирате банани, ќе го зајакнете своето срце.

Помагаат кај анемија: Бананите се богати со железо, па затоа добро ќе им дојдат на лица кои се анемични.

Вид: Бананите се богати со витамин А кој е потребен за видот. Тој витамин уште се наоѓа во моркови, портокали, боровници…

Мачнина: Консумацијата на банани ќе ја намали мачнината.

Губење килограми: Се препорачуваат на лица кои сакаат да ослабнат, бидејќи заситуваат. Кога ќе изедете банана, ќе бидете сити.

Помагаат при убод од комарец: Земете ја внатрешната кора од бананата и протријте го местото на убодот. Ќе го намалите чешањето.

Избелување на забите: Земете ја внатрешната стрна од кората и со неа протријте ги забите. Правете го ова неколку дена и ќе забележите резултати.