Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Еболата влезе во нова фаза, откриена во град со еден милион луѓе

Министерот за здравство на Конго, Оли Илунга Каленга соопштил дека ситуацијата со еболата влегла во нова фаза, откако еден случај на вирусот е откриен во градот Мбандака на северозапад од земјата, во кој живеат околу еден милион жители.

Светската здравствена организација која испраќа вакцини во Демократската Република Конго, изрази загриженост поради тоа што болеста стигнала до градот, бидејќи тоа ќе го отежни нејзиното сузбивање.