Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Европските лидери согласни за иранскиот нуклеарен договор

Лидерите на државите членки на Европската Унија, кои денеска се собрани во Софија, Република Бугарија, на работната вечера синоќа го оценија однесувањето на американскиот претседател Доналд Трамп како каприциозно во врска со иранскиот нуклеарен договор.

Тие се согласни дека Унијата ќе продолжи со борбата за меѓународниот систем заснован на правила и покрај неодамнешните одлуки за климата, царината и за Иран.

САД се откажаа од нуклеарниот договор со Иран и најавија нови построги санкции.