Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Стоп за хемороидите – Варухемороидал

Хемороиди се натечени, проширени вени на аналниот отвор и крајниот дел на дебелото црево. Овој проблем настанува по зголемен притисок во крните садови во карлицата и настанува слично како кај проширени вени на нозете.

Хемородидите преставуваат нормални крвни садови кои под дејство на преголем притисок се истегнуваат , прошируваат, отекуваат , се воспалуваат и почнуваат да илегуваат. Во рана фаза на болеста излезените хемороиди може да се вратат во нормална позиција, додека пак во четврт стадиум веќе не може да се повлечат, туку само да се отстранат. Кога еднаш ќе ослабнат венските крвни садови, може да почнат да излегуваат и тоа е всушност таа нелагодност која се чувствува( воспаление, чешање, болка, нетеченост). Секако воспалението може да се смири, циркулацијата на крвта да се поправи а самите отоци да се повлечат. Исто така лицата кои се склони на појава на хемороиди треба да обрата внимание на исхраната, да земаат повеќе течности и да немаат опстипација или дијареа.

Хемороидите се појавуваат релативно често и може да бидат доста болни , но не се сметаат за медицински сериозен проблем. Тие се непријатен проблем и обично луѓето не се обраќаат на лекар поради непријатност. Хемороидите може да напредуваат и притоа се разликуваат во четири степени односно фази на заболувањето.

Хемороиди од прв степен не излегуваат од аналниот отвор за време на празнењето на цревата, додека пак во втор степен излегуваат но се враќаат назад. Во третиот степен потребно е и можно да сами ги вратите назад, но веќе во четврт степен тие не може да се вратат назад и и постојано се испаднати.

Се смета дека прв и втор степен може да се лекуваат самостојно во домашни услови а трет и четврт потребен е некој вид интервенција поради одстранување на непоребно зголемените и изпаднати вени во аналната регија.

Во случај на отекување и испаѓање на вените од внатрешна страна тогаш тоа се внатрешни, а додека пак при испаѓање од надворешна страна тоа се надворешни хемороиди.

Хемороидите се најчесто предизвикани од притисок на венските крвни садови во карлицата и ректалениот предел. Исто така може да ги добијат и трудници во последните 6 месеци од бременоста. Зголемената телесна тежина може да биде една од причнитие за појава на хемороиди, како и долготрајно седење, конзумирање на премногу луто, кисело, инфекции на аналниот отвор и слично.

За среќа постои ВАРУХЕМОРОИДАЛ 100% природен хербален лек за надворешна употреба за лекување на Хемороиди…

Варухемороидал® раствор

Активност:

Варухемороидал® претставува лековито средство во кое главни активни компоненти се оцетниот екстракт од Alii sativi bulbus, Urticae folium и маслото од mentha. Наменет е за третман на хемороидии други инфламаторни заболувања аналната регија. Маслото од mentha, аплицирано на слузниците предизвикува чувство на студено, проследено со лесна анестетичка активност. Alii sativi bulbus поседува голем број на фармакодинамски дејства кои главно се должат на присуството на негликозидните сулфурни соединенијата (алиин, алицин), од кои посебно значајни се антимикробното (антибактериско, антивирусно, антифунгално) и антиинфламаторното дејство. Од друга страна, Urticae dioica folium со своето антимикробно, хемостатско, ангиогено и стимулаторно дејство го надополнува ефектот на останатите составни компоненти на Варухемороидал® растворот и ја забрзува физиолошката регенерација и епителизација на оштетените ткива.

Употреба:

Варухемороидал® е лек кој се користи за третман на хемороиди и други инфламаторни заболувања во аналната регија.

Состав:

Alii sativi bulbus, Calendulae flos, Urticae folium, Oleum menthae.

1 пакување содржи 50 ml раствор.

Дозирање:

Варухемороидал® растворот е наменет за локална апликација на перианалниот простор.

Може да се употребува со нанесување на компреси:

натопената стерилна компреса со Варухемороидал® раствор се остава да стои 30 до 60 минути, 2-3 пати на ден