Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Дневница за берење овошје 160 евра, се бараат и Македонци

Македонците сакаат да работат сезонска работа и многу често се одчучуваат да заминат во странство, каде дневницата е мног поголема за разлика од онаа која би можеле да ја земат во сопствената земја.

Нов Зеланд е земја која произведува овошје, а проблемот е што секоја година се соочува со недостаток на работници кои ќе го берат овошјето. Затоа, земјата бара работници од секаде кои осум часа на ден на сонце ќе го берат овошјето, за дневница од 160 евра.

Како што пишуваат странските медиуми, се бараат работници кои со помош на туристичка виза ќе дојдат и ќе работат одреден период.

Новозеландскиот портал “pickthevorld.org” пишува дека час се плаќа 14,75 долари.