Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Химната, грбот и знамето нема да се менуваат, личните документи и пасошите ќе се менуваат (видео)

„Договорот не предвидува транскрипција на новото име на латинично писмо, како што напишаа грчките медиуми, повикувајќи се на толкување од нивната Влада, туку новото име ќе биде преведено на сите јазци. За македонскиот јазик нема да има фуснота во ОН“ соопшти ортпаролот Миле Бошњаковски, велејќи дека Интерпретацијата од грчката Влада на делови од Договорот не соодветствува со оригиналните делови.

Бошњаковски вели дека во Договорот има член во кој пишува дека македонскиот јазик припаѓа на словенските јазици, но нема да има фуснота во Обединетите Нации.

„Химната, грбот и знамето нема да се менуваат, ниту биле дел од преговорите. Личните документи и пасошите ќе се менуваат, но кога ќе истече важноста на патната исправа.Договорот предвидува користење на придавката „македонски“, а називите на државните институции ќе треба да го следат новото име на државата.“ порача Бошњакоски.

Во тренд…