Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Голема промена во законите: Од утре во Македонија забрането плаќање кеш во поголема сума од оваа

Според најновите измени на Законот за спречување перење пари и финансирање на тероризам објавени неодамна во Службен весник, од утре е забрането плаќање во готово за стоки и услуги во износ над 2.000 евра во денарска противвредност,

Забраната важи за физички и правни лица, а претходниот праг за плаќање во готовина беше 15.000 евра.

Оваа мерка е со цел да се намали сивата економија во земјата и ќе биде под контрола на УЈП. Исто така од 1 јануари 2019 година износот за плаќање во готово ќе се намали на 1.000 евра, а од 1 јуни в година тој износ ќе се намали на 500 евра во денарска противвредност.