Секогаш во средиштето на збиднувањата...

„Мазда“ повлече 270.000 возила

Јапонскиот производител на автомобили „Мазда“ повлече речиси 270.000 возила откако било утврдено дека постои опасност воздушните перничиња да екс плодираат.

Хемикалиите, кои служат за надувување на воздушните перничиња под одредени околности, може да создадат многу поголем притисок од предвидениот и да предизвикаат експ лозија на металниот канистер во кој се наоѓаат.

Шрапнелите кои би се разлетале во тој момент би можеле да нанесат тешки последици.

Спорните воздушни перничиња „Таката“ се вградени во моделот „мазда 6“ од 2003 до 2008 година, „маздаспид 6“ од 2006 до 2007 година и во моделот „МПВ“ од 2004 година.