Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Се согласивме да ги зголемиме трошоците за одбрана, рече Трамп

Американскиот претседател Доналд Трамп изјави дека членките на НАТО се согласиле да ги зголемат своите воени трошоци.

Говорејќи по дводневниот самит во Брисел, тој рече дека сојузниците се обврзале да потрошат повеќе од 2% од нивниот БДП на буџетите за одбраната.

Претседателот беше многу критичен за алијансата, жалејќи се дека САД плаќа повеќе од другите.

По состанокот, тој рече дека верува во НАТО и дека во моментов е непотребно да размислува за напуштање на алијансата.

“Денес направивме огромен напредок”, рече тој.
“Тоа беше навистина неверојатно да се види нивото на дух во таа соба”.

Трамп претходно ги повика сојузниците на НАТО да издвојат најмалку 4% од својот БДП.

Шефот на НАТО, Јенс Столтенберг, како што вели, му дал целосен кредит за зголемените трошоци, што тој го поттикнал за време на неговиот прв состанок на НАТО минатата година.