Секогаш во средиштето на збиднувањата...

ЦИА: Кина води тивка студена војна против САД

Главниот експерти на ЦИА за Азија, предупреди дека Кина води „товок вид на студена војна“ против САД, користејќи ги своите ресурси за да се обиде да ги замени САД на местото на најголема светска сила.

Мајкл Колинс од делот на ЦИА за источна Азија наведе дека Пекинг не сака да војува, но дека кинеската влада суптилно работи на повеќе фронтови за да ги победи САД.

Освен трговските спорови, тој рече дека, САД се загрижени поради кинеска кражба на работни тајни, модернизацијата на кинеската војска и изградбата на воени објекти на островите во Јужното кинеско море.

Во тренд…