Вести, забава, спорт...
Browsing Category

Бизнис

Промени во законот за придонеси – еве со каква одлука излезе вечерва Владата!

Предлог-законот за изменување на Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување, беше усвоен на денешната седница на Владата. Со овој закон се предвидува корекцијата на висината на највисоката месечна основница за…

Нафтата падна на 55 долари за барел

Цената на американската лесна нафта (ВТИ) денес се спушти на ниво од 55 долари за барел бидејќи трговците веќе не се толку сигурни дека Организацијата на земји извознички на нафта (ОПЕК) и Русија ќе го продолжат договорот за смалување на…

Нов систем за собирање на отпадно масло за јадење од домаќинствата – Еве како да се вклучите…

Отпадните масла за јадење се создаваат при приготвување на храна од страна на домаќинствата, прехранбените производители, угостителските објекти и други корисници на растителни масла. Маслата за јадење после нивната употреба добиваат…

Светска банка препорачува Владата да ги одложи ад хок зголемувањата на пензиите

Поради пролонгираната политичка криза, Светската банка во редовниот есенски извештај за Западен Балкан проектира економскиот раст на Македонија до крајот на годината да изнесува 1,5 проценти. Проекцијата за растот за следната година е 3,2…

За невработените божиќен бонус од 32.000 денари

Невработените лица на Исланд оваа година ќе добијат „божиќни бонуси“ како и сите други граѓани кои имаат работа. Министерството за социјала соопшти дека невработените лица, кои се регистрирани на бироата за вработување, ќе добијат…

Светска банка: Maкедонија со најслаба економија во последните години

Светската банка во редовниот економски извештај за Македонија, објавен заедно со извештаите за другите балкански земји, прогнозира дека Македонија годинава ќе забележи економски раст од 1,5 отсто, што е најниско ниво во последниве години.…

Сметките за топлинска енергија достапни и во електронска форма

Компанијата за снабдување со топлина „Балкан енерџи“ ја воведе новата услуга „е-фактура“ со која сметките за потрошена топлинска енергија ќе може да се добиваат по електронска пошта. Од компанијата појаснуваат дека со користење на оваа…

НЕОЧЕКУВАНО ПОСКАПУВАЊЕ: Aвиобилетите поскапи и до четири пати

Пред две недели пропадна германската авиокомпанија „Ер Берлин“, а статистиката покажува дека оттогаш цените за домашните летови во Германија се зголемиле за просечно 32,5 отсто. Овие загрижувачки податоци ги објави германскиот портал…

Прва награда за Изложбениот центар – Матка и јубилејно признание за ЕВН

Првиот изложбен центар за електрична енергија – Матка доби прва Национална награда за најдобри општествено одговорни практики на македонските претпријатија за 2017, што ја доделуваат Координативното тело за општествена одговорност и…

Средба Арсовска – Томан: Унапредување на трговските односи меѓу Македонија и Чешка

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК), Данела Арсовска, оствари средба со новоименуваниот амбасадор на Чешката Република, Мирослав Томан. На средбата се дискутираше за унапредување на економската соработка, како и…