Browsing Category

Наука

Можат ли луѓето да ја спасат планетата Земја?

Нашата околина постојано се соочува со намалување на своите ресурси. Речиси 10 милијарди луѓе ќе живеат на Земјата до 2050 година. Денот на превенција, кој се одбележува во август, е алармантен потсетник дека од планетата Земја земаме многу…

Опасност за Источна Европа: Еве од каде ни се заканува смрт!

Научниците, помеѓу 60 степени јужна и 60 степени северна географска ширина откриле концентрација на озон кој е во константен пад на висина помеѓу 15 и 25 километри каде озонската обвивка секогаш била густа. УВ зрачењето може да…

НАСА објави сателитски снимки: Се создава нов остров во Тихи океан

НАСА објави сателитски снимки од создавање на нов остров во Тихи океан, кое го следи веќе три години. Снимката прикажува еволуција на целосно нов остров во јужен Пацифик, наречен Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Островот е формиран 2014…