Пјуртек прогласен за „Мотор на годината“ по третпат

За време на 18. Меѓународна награда за мотор на годината што се одржа во Штутгарт, меѓународното жири на новинари ја додели наградата „Мотор на годината за 2017″ на турбо-бензинскиот мотор Пјуртек (PureTech) 1.2 литри со 3 цилиндри во категорија од 1 литар до 1.4 литри.

Повеќе: Пјуртек прогласен за „Мотор на годината“ по третпат

Нова книга: „Печатот на вистината“ од Игор Поп Трајков

Игор Поп Трајков е и единствениот не-Американец кој своевремено влезе во филмскиот експериментален проект за иницирање и развување на сценарија „Гринлајт“.

Повеќе: Нова книга: „Печатот на вистината“ од Игор Поп Трајков

Патувачкото кино на „Маке Докс“ за културата и надвор од Скопје

Втората сесија на „Докуникулци“ ќе се случи за време на фестивалот „Маке Докс“ во август, додека завршната сесија ќе биде реализирана наесен во Скопје. Работилницата се реализира со поддршка од Националната фондација за демократија од Вашингтон.

Повеќе: Патувачкото кино на „Маке Докс“ за културата и надвор од Скопје

Промовиран проектот „Супер Скопје“ – викенд забави во август и септември

Градоначалникот на Скопје Коце Трајановски денеска го промовираше проектот наречен „Супер Скопје“ за организирање на забави на повеќе локации преку викендите во август и на почетокот на септември.

Повеќе: Промовиран проектот „Супер Скопје“ – викенд забави во август и септември

Аналогна авантура на „МакеДокс“ – Работилница за камера опскура

На еден месец пред почетокот на осмото издание на фестивалот „МакеДокс“, ве повикуваме да се пријавите на работилницата на која ќе си играме со самите почетоци на визуелниот запис.

Повеќе: Аналогна авантура на „МакеДокс“ – Работилница за камера опскура

Почнува „Галичка свадба 2017“

Тања Чаловска и Бошко Лепчески ќе бидат младенци на „Галичка свадба 2017“ која се одржува овој викенд. Триесет и едногодишниот правник и 28-годишната економистка се запознале пред седум години токму во Галичник каде што утре ќе бидат венчани во црквата „Св. Петар и Павле“.

Повеќе: Почнува „Галичка свадба 2017“

JT Fixed Display