ОД НАКОЛЕЦ ДО ГОЛЕМ ГРАД

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА ПРЕСПА

Наколец е село кое е дел од преспанската и од македонската вистина. Тоа се наоѓа во Преспа, на брегот на Преспанското Езеро и во пазувите на Баба Планина, на македонска земја, а само неколку километри северно од границата меѓу Република Македонија и Република Грција. Тоа е типично македонско, преспанско, повеќенационално и печалбарско место од кое, како и од голем број села покрај Преспанското Езеро многумина заминале и за секогаш се задомиле во САД, Канада, Австралија, Европската Унија и други земји ширум светот.

Повеќе: ОД НАКОЛЕЦ ДО ГОЛЕМ ГРАД

Промоција на делото „Македонски иселенички меридијани“ од Славе Катин во Торонто

На 16-ти мај 2017 година, се одржа промоција на делото „Македонски иселенички меридијани“ од Славе Катин, коe е издание на издавачките куќи „Македонска искра“ и „Матица македонска“ од Скопје. Делото, за кое се рецензенти поглаварот на МПЦ-ОА архиепископот Стефан и проф. д-р Вера Стијчевска-Антиќ, беше претставено пред голем број македонски иселеници од сите делови на Македонија, во катедралната Македонската православна црква “Свети Климент Охридски”, а во рамките на активностите на Канадско-македонското историско друштво и Литературното друштво „Браќа Миладиновци“ од Торонто, Канада.

Повеќе: Промоција на делото „Македонски иселенички меридијани“ од Славе Катин во Торонто

Јордан Плевнеш во париски „Монд”

По серијата предавања на Сорбона, угледниот париски „Монд“, еден од највлијателните весници во светската информативна сфера, го објавува политичкиот есеј на познатиот македонски писател Јордан Плевнеш под наслов „Макрон, нова шанса за Европа и интеграцијата на Балканот во ЕУ.”

Повеќе: Јордан Плевнеш во париски „Монд”

Млади поетски перформанси“, проект на Битолската универзитетска библиотека

„Млади поетски перформанси“ проект наменет за млади автори на поезија ќе се организира на Универзитетската библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола .

 

Повеќе: Млади поетски перформанси“, проект на Битолската универзитетска библиотека

НАКОЛЕЦ – ВЕЧНАТА НАКОЛНА РИБАРСКА НАСЕЛБА

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА ПРЕСПА

Едно од езерските населби во Преспа е, секако селото Наколец. Тоа е дел од Долна Преспа и е сместено на источниот брег на Преспанското Езеро. Наколец се наоѓа на неколку километри од границата на македонската земја, на запад од Љубојно и на север од Долно Дупени, на надморска височина како и Езерото, од околу 850 метри. Тоа е типично езерско, преспанско село.

Повеќе: НАКОЛЕЦ – ВЕЧНАТА НАКОЛНА РИБАРСКА НАСЕЛБА

Вечер на македонската култура во Париз

Во организација на Националниот институт за ориентални јазици и цивилизации ИНАЛКО и Амбасадата на Република Македонија,вчера се одржа македонска вечер во Париз.

Повеќе: Вечер на македонската култура во Париз

„Идеализирање“ на Симона Манчева во Кавадарци

Проектот „Идеализирање“ е интердисциплинарен проект кој се состои од различни медиуми: цртеж, темпера, масло на платно и на дрво, акрил на платно и дрво, фотографии, инсталации, скулптури и реди-мејтд. Овој проект вели авторката е произлезен од долгогодишно истражување за сексуалноста и сексуалните практики на човекот.

Повеќе: „Идеализирање“ на Симона Манчева во Кавадарци

ШТРБОВО – УБАВА ВИКЕНД ДОЛНОПРЕСПАНСКА НАСЕЛБА

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА ПРЕСПА

Кога се пишува и зборува за селото Штрбово, секогаш се мисли на Долно Штрбово, кое се наоѓа на десната страна на асфалтниот пат Макази-Маркова Нога. Тоа го зафаќа средишниот дел на источната страна на брегот на Големото Преспанско Езеро, во подножјето на Баба Планина. Селото е планинско, и се издига на надморска височина од околу 900 метри, чиј атар зазема простор од околу 10 километри квадратни. Во него преовладуваат шуми, пасишта и обработливо земјиште.

Повеќе: ШТРБОВО – УБАВА ВИКЕНД ДОЛНОПРЕСПАНСКА НАСЕЛБА

Европските оперски денови за првпат ќе се прославуваат и во Македонија

Европските оперски денови за првпат ќе се прослават низ Европа во времетрање од една недела.

 

Повеќе: Европските оперски денови за првпат ќе се прославуваат и во Македонија

СЛАВЕ КАТИН – ИСТРАЖУВАЧ НА МАКЕДОНСКОТО ИСЕЛЕНИШТВО ВО СВЕТОТ

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА ПРЕСПА

Славе Николовски-Катин, или како што е познат само како Славе Катин е голем вљубеник во својата родна Преспа, во етничка Македонија и македонскиот народ, како и во Македонската православна црква - Охридска архиепископија и во Македонците насекаде во светот. Тој и е познат на македонската и на меѓународната јавност по неговите бројни публикации, новинарски и научни трудови кои се посветени, главно, на етничка Македонија и на животот на Македонците во дијаспората.

Повеќе: СЛАВЕ КАТИН – ИСТРАЖУВАЧ НА МАКЕДОНСКОТО ИСЕЛЕНИШТВО ВО СВЕТОТ

Страница 2 од 14