На денешен ден е формирано Друштвото на писателите на Македонија

Друштвото на писателите на Македонија е формирано на денешен ден, на 13 февруари 1947 година. Во изминатите седум децении во ДПМ своите творечки и организациони заложби ги здружија 540 писатели кои создадоа илјадници дела во областа на поезијата, романот, расказот, драмата, критиката, есеистиката и литературата за деца.

 

Повеќе: На денешен ден е формирано Друштвото на писателите на Македонија

Уметникот Јовановиќ на групна изложба во Варшава

Македонскиот ликовен уметник Ѓорѓе Јовановиќ учествува во меѓународната групна изложба „Да се употреби повторно: минатото како костим или инспирација“ во реномираната галерија „Zachęta Project Room“ – Националната уметничка галерија Захета во Варшава.

Повеќе: Уметникот Јовановиќ на групна изложба во Варшава

Триесет писатели се членови на ДПМ повеќе од половина век

Од 540 членови на Друштвото на писателите на Македонија, триесет писатели се членови на асоцијацијата по повеќе од половина век.

Повеќе: Триесет писатели се членови на ДПМ повеќе од половина век

Ана Комнена – нова премиера на велешкиот Театар „Џинот“

Велешкиот театар во петок, на 17 февруари, премиерно ќе ја изведе претставата „Ана Комнена“ од Сашо Димоски, во режија на Ненад Витанов и Васил Зафирчев.

Повеќе: Ана Комнена – нова премиера на велешкиот Театар „Џинот“

Отворен Младински инфо кариерен центар во Прилеп

Младинската коалиција СЕГА во соработка со Општина Прилеп и Центарот за социјална работа од овој град го отворија во четвртокот Младински инфо кариерен центар чија цел ќе биде да обезбеди дополнителна обука на 28 млади кои доаѓаат од семејства корисници на социјална помош или се специфична ранлива група на млади за кои што неопходно е да се обезбеди обука за нивно понатамошно кариерно насочување.

Повеќе: Отворен Младински инфо кариерен центар во Прилеп

Нови 15 дела поддржани за превод од странски издавачи

Уште 15 дела од македонски автори ќе бидат преведени и објавени од странски издавачи преку Конкурсот на Министерството за култура за финасирање преводи.

Повеќе: Нови 15 дела поддржани за превод од странски издавачи

Францускиот филм „Џанго“ го отвора 67. Берлинале

Со свечената премиера на францускиот филм „Џанго“ во Берлин во четврток започнува 67. Берлински филмски фестивал, познат како Берлинале.

Повеќе: Францускиот филм „Џанго“ го отвора 67. Берлинале

Излезе од печат поетската книга „Темни деноноќија“ од Матеја Матевски

Излезе од печат поетската книга „Темни деноноќија“ од Матеја Матевски, во издание на „Матица македонска“ од Скопје.

Повеќе: Излезе од печат поетската книга „Темни деноноќија“ од Матеја Матевски

Изложба на Пикасо, Вазарели, Пандилов, Миро и Дали во галерија Остен

Изложба на големите мајстори во светот на уметноста Пикасо, Вазарели, Пандилов, Миро и Дали во галерија Остен, ќе биде отворена во четврток, со почеток во 12 часот.

Изложбата е посветена на носителите на наградата Светско културно наследство, која се доделува на Остен биеналето на цртеж на починати уметници кои направиле значаен придонес за уметноста во светски рамки.

Повеќе: Изложба на Пикасо, Вазарели, Пандилов, Миро и Дали во галерија Остен

Страница 3 од 7