Игуаин го носи Јувентус кон одбрана на титулата

Фудбалерите на Јувентус ја задржаа предноста од седум бодови во однос на Рома и по 24.коло во Серија А, во кое на Сардинија го победија Каљари со 2:0.

Повеќе: Игуаин го носи Јувентус кон одбрана на титулата

Изложбата „Ана Франк – Историја за денес“ во Куманово

Патувачката изложба „Ана Франк – Историја за денес“ претставува збир од триесет и девет изложбени панели кои носат бројни детали од животот на малата Ана и нејзиното семејство од Втората светска војна.

Повеќе: Изложбата „Ана Франк – Историја за денес“ во Куманово

Објавена книгата „Тврдина“ на Сашо Огненовски

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје, неодамна ја објави книгата „Тврдина“ на Сашо Огненовски, која содржи два драмски текста: „Тага“ и „Тврдина“.

Повеќе: Објавена книгата „Тврдина“ на Сашо Огненовски

На денешен ден е формирано Друштвото на писателите на Македонија

Друштвото на писателите на Македонија е формирано на денешен ден, на 13 февруари 1947 година. Во изминатите седум децении во ДПМ своите творечки и организациони заложби ги здружија 540 писатели кои создадоа илјадници дела во областа на поезијата, романот, расказот, драмата, критиката, есеистиката и литературата за деца.

 

Повеќе: На денешен ден е формирано Друштвото на писателите на Македонија

Уметникот Јовановиќ на групна изложба во Варшава

Македонскиот ликовен уметник Ѓорѓе Јовановиќ учествува во меѓународната групна изложба „Да се употреби повторно: минатото како костим или инспирација“ во реномираната галерија „Zachęta Project Room“ – Националната уметничка галерија Захета во Варшава.

Повеќе: Уметникот Јовановиќ на групна изложба во Варшава

Триесет писатели се членови на ДПМ повеќе од половина век

Од 540 членови на Друштвото на писателите на Македонија, триесет писатели се членови на асоцијацијата по повеќе од половина век.

Повеќе: Триесет писатели се членови на ДПМ повеќе од половина век

Ана Комнена – нова премиера на велешкиот Театар „Џинот“

Велешкиот театар во петок, на 17 февруари, премиерно ќе ја изведе претставата „Ана Комнена“ од Сашо Димоски, во режија на Ненад Витанов и Васил Зафирчев.

Повеќе: Ана Комнена – нова премиера на велешкиот Театар „Џинот“

Отворен Младински инфо кариерен центар во Прилеп

Младинската коалиција СЕГА во соработка со Општина Прилеп и Центарот за социјална работа од овој град го отворија во четвртокот Младински инфо кариерен центар чија цел ќе биде да обезбеди дополнителна обука на 28 млади кои доаѓаат од семејства корисници на социјална помош или се специфична ранлива група на млади за кои што неопходно е да се обезбеди обука за нивно понатамошно кариерно насочување.

Повеќе: Отворен Младински инфо кариерен центар во Прилеп

Нови 15 дела поддржани за превод од странски издавачи

Уште 15 дела од македонски автори ќе бидат преведени и објавени од странски издавачи преку Конкурсот на Министерството за култура за финасирање преводи.

Повеќе: Нови 15 дела поддржани за превод од странски издавачи

Страница 4 од 8