Награден расказ на Силвија Митевска во Италија

На дванаесетото издание на националниот конкурс „Мајчин јазик“ во Италија, македонската писателка Силвија Митевска,за расказот „Сонот на Лучиа“ ја освои специјалната награда Slow food Tera Madre.

 

Повеќе: Награден расказ на Силвија Митевска во Италија

Висар Вишка во филм за контроверзниот хрватски генерал Анте Готовина

Македонскиот актер Висар Вишка, е дел од кастингот на снимањето на филмот и серијата „Генералот“ која ја зборува за возбудливата биографијата на контроверзниот хрватски генерал Анте Готовина. Филмот се снима на локации во Хрватска и Франција, главната улога ја игра Горан Вишниќ а режијата е на Антун Врдољак

Повеќе: Висар Вишка во филм за контроверзниот хрватски генерал Анте Готовина

Писателите Васил Тоциновски и Стефан Марковски на книжевна средба во Хрватска

На покана од Хрватското книжевно друштво, македонските писатели Васил Тоциновски и Стефан Марковски ќе учествуваат на 3. Меѓународна книжевно-научна средба „Петар Канавелиќ и Корчула 2017“, која ќе се оддржи на 26 и 27 мај во Корчула.

Повеќе: Писателите Васил Тоциновски и Стефан Марковски на книжевна средба во Хрватска

Кинотека: Проекција на шведски документарен филм за расизмот и храброста

Амбасадата на Шведска во Скопје во соработка со Кинотеката, организира две проекции на документарниот филм „Фини луѓе“ (“Nice people”). Проекциите ќе бидат одржани на 25 и 27 мај, во 20 часот, во кинотечната сала, а влезот за посетителите е бесплатен.

Повеќе: Кинотека: Проекција на шведски документарен филм за расизмот и храброста

Документарниот филм „Езеро од Јаболка“

Престижната награда „Персеј“ на филмскиот фестивал Т­Филм во Острава ја доби програмата за развој на Обединетите нации и Швајцарската агенција за развој меѓу конкуренција на филмови од сите страни на светот.

 

Повеќе: Документарниот филм „Езеро од Јаболка“

Трет фестивал за музички документарци „Скопје синема сити“

Tретиот Филмски фестивал за музички документарни филмови „Скопје синема сити“ ќе се одржи од 15 до 19 јуни во Кинотеката на Македонија.

 

Повеќе: Трет фестивал за музички документарци „Скопје синема сити“

БРАЈЧИНО – ИНТЕРЕСНО МЕСТО ЗА СЕЛСКИ ТУРИЗАМ

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА ПРЕСПА

Селото Брајчино е едно од најпрекрасните локации во преспанскиот регион. Се наоѓа под југозападниот срт на Баба Планина, каде што се допира со атарот на селото Бистрица, Битолско, како и со државната граница на јужниот сосед. Ова прекрасно село се наоѓа на надморска височина од 1000 метри. Тоа е сместено на крајниот југоисточен дел на Општината Ресен, од која е оддалечено 32 километра, и е распространето од двете страни на Стара Река или, како што ја викаат, Брајчинска Река. Атарот на селото е доста голем и зафаќа простор од околу 60 километри квадратни, во кој повеќе пре- овладуваат шуми и пасишта, а помал дел отпаѓа на обработливо земјиште.

Повеќе: БРАЈЧИНО – ИНТЕРЕСНО МЕСТО ЗА СЕЛСКИ ТУРИЗАМ

Кански филмски фестивал : Интерес за македонскиот павиљон – во исчекување на премиерата на „Насоки“

Агенција за филм ја промовира македонската кинематографија со најновата филмска продукција, и ја рекламира земјата како дестинација за снимање филмови каде што со правото на поврат на средства во износ од 20% треба да се привлечат странските продукции да снимаат кај нас.

Повеќе: Кански филмски фестивал : Интерес за македонскиот павиљон – во исчекување на премиерата на „Насоки“

Триото на Трајковска со изведба на класични композиции во кросовер стил

Македонската виолинистка Пламенка Трајковска со своето гудачко трио ќе реализира концерт во НУ Центар за култура Кочо Рацин во Кичево. Концертот ќе се оддржи на 23 мај (вторник) со почеток во 20.30.часот.

Повеќе: Триото на Трајковска со изведба на класични композиции во кросовер стил

Страница 7 од 20

JT Fixed Display