НАКОЛЕЦ – ВЕЧНАТА НАКОЛНА РИБАРСКА НАСЕЛБА

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА ПРЕСПА

Едно од езерските населби во Преспа е, секако селото Наколец. Тоа е дел од Долна Преспа и е сместено на источниот брег на Преспанското Езеро. Наколец се наоѓа на неколку километри од границата на македонската земја, на запад од Љубојно и на север од Долно Дупени, на надморска височина како и Езерото, од околу 850 метри. Тоа е типично езерско, преспанско село.

Повеќе: НАКОЛЕЦ – ВЕЧНАТА НАКОЛНА РИБАРСКА НАСЕЛБА

Вечер на македонската култура во Париз

Во организација на Националниот институт за ориентални јазици и цивилизации ИНАЛКО и Амбасадата на Република Македонија,вчера се одржа македонска вечер во Париз.

Повеќе: Вечер на македонската култура во Париз

„Идеализирање“ на Симона Манчева во Кавадарци

Проектот „Идеализирање“ е интердисциплинарен проект кој се состои од различни медиуми: цртеж, темпера, масло на платно и на дрво, акрил на платно и дрво, фотографии, инсталации, скулптури и реди-мејтд. Овој проект вели авторката е произлезен од долгогодишно истражување за сексуалноста и сексуалните практики на човекот.

Повеќе: „Идеализирање“ на Симона Манчева во Кавадарци

ШТРБОВО – УБАВА ВИКЕНД ДОЛНОПРЕСПАНСКА НАСЕЛБА

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА ПРЕСПА

Кога се пишува и зборува за селото Штрбово, секогаш се мисли на Долно Штрбово, кое се наоѓа на десната страна на асфалтниот пат Макази-Маркова Нога. Тоа го зафаќа средишниот дел на источната страна на брегот на Големото Преспанско Езеро, во подножјето на Баба Планина. Селото е планинско, и се издига на надморска височина од околу 900 метри, чиј атар зазема простор од околу 10 километри квадратни. Во него преовладуваат шуми, пасишта и обработливо земјиште.

Повеќе: ШТРБОВО – УБАВА ВИКЕНД ДОЛНОПРЕСПАНСКА НАСЕЛБА

Европските оперски денови за првпат ќе се прославуваат и во Македонија

Европските оперски денови за првпат ќе се прослават низ Европа во времетрање од една недела.

 

Повеќе: Европските оперски денови за првпат ќе се прославуваат и во Македонија

СЛАВЕ КАТИН – ИСТРАЖУВАЧ НА МАКЕДОНСКОТО ИСЕЛЕНИШТВО ВО СВЕТОТ

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА ПРЕСПА

Славе Николовски-Катин, или како што е познат само како Славе Катин е голем вљубеник во својата родна Преспа, во етничка Македонија и македонскиот народ, како и во Македонската православна црква - Охридска архиепископија и во Македонците насекаде во светот. Тој и е познат на македонската и на меѓународната јавност по неговите бројни публикации, новинарски и научни трудови кои се посветени, главно, на етничка Македонија и на животот на Македонците во дијаспората.

Повеќе: СЛАВЕ КАТИН – ИСТРАЖУВАЧ НА МАКЕДОНСКОТО ИСЕЛЕНИШТВО ВО СВЕТОТ

Светска премиера на документарниот филм за неготинецот што поседува 100 олдтајмери

Во Торонто, вечерва ќе се одржи светската премиера на новиот документарен филм за пензионираниот професор по биологија Дионис Пашлаков од Неготино и неговата страст за олдтајмери.

Повеќе: Светска премиера на документарниот филм за неготинецот што поседува 100 олдтајмери

„Ах, љубов моја“ и во Битола

Центарот за култура Битола информира дека од денеска и во наредните два дена, во нивното 3Д-кино, премиерно ќе се прикажува македонскиот игран филм „Ах, љубов моја“ во режија и сценарио на Коле Ангеловски.

Повеќе: „Ах, љубов моја“ и во Битола

ВО ПРЕСПАНСКОТО СЕЛО АРВАТИ НЕМА ХРВАТИ

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА ПРЕСПА

Кога се пишува за Арвати, се мисли за потеклото на името на селото кое има повеќе варијанти.Меѓутоа, според кажувањето на постарите луѓе од Арвати и од околните села, се вели дека името Арвати потекнува од зборот „Хрват, Хрвати“ и покрај тоа што во Арвати нема Хрвати.

Повеќе: ВО ПРЕСПАНСКОТО СЕЛО АРВАТИ НЕМА ХРВАТИ

Страница 9 од 20

JT Fixed Display