Анѓушев: Колку повисока плата на вработените, толку повеќе субвенции за инвеститорите

Договорите на сите инвеститори што користат државни субвенции ќе бидат почитувани од страна на Владата во потполност, најави денеска вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, по средбата со странските инвеститори кои користат државни субвенции.

Повеќе: Анѓушев: Колку повисока плата на вработените, толку повеќе субвенции за инвеститорите

Утре коњаниците тргнуваат за Крушево

„Илинденскиот марш 2017“ ќе стартува утре во 17:30 часот од паркот Јане Сандански во Општина Аеродром, која е традиционално покровител на овој Коњички марш, а ќе заврши на втори август во Крушево, каде што треба да се приклучат на прославата на најголемиот македонски национален празник – Илинден.

Повеќе: Утре коњаниците тргнуваат за Крушево

Советот за етика го осуди градоначалникот на Општина Ново село

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) ја осуди забраната за струмичката телевизија Канал Вис да ја следи јавната седница на Советот на Општина Ново село од страна на градоначалникот и советник во општината, како и упатените навреди и недолични зборови кон екипата на овој медиум.

Повеќе: Советот за етика го осуди градоначалникот на Општина Ново село

Ќе се враќа постапката за стекнување лиценца за лектори

Владата на вчерашната седнива го усвои предлогот за именување и дополнување на Законот за употреба на македонскиот јазик, со кој се враќа постапката за стекнување лиценца за лектори, прекината во 2013 година.

Повеќе: Ќе се враќа постапката за стекнување лиценца за лектори

За изречена казна на фирма ќе се плаќа само глобата, нема да се затвора објектот

Пратеници од владејачкото мнозинство во Собранието предлагаат измени на Законот за изменување на Законот за регистрирање на готовински плаќања, по скратена постапка, со кое се бара да му се овозможи на даночниот обврзник кај кого е констатирана незаконитост да нема забрана за вршење на дејност во деловната просторија во траење од 15 дена и за даночен обврзник физичко лице, затоа што во другите членови од овој закон се пропишани обврски за плаќање глоба, пренесува Академик.

Повеќе: За изречена казна на фирма ќе се плаќа само глобата, нема да се затвора објектот

Владата ќе ја забрза работата на автопатот Демир Капија- Смоквица

За да овозможи продолжување на работите за изградба на автопатот Демир Капија – Смоквица, Владата усвои одлука којашто е во насока на помош на МЕПСО да обезбеди имотен лист за далеководите што се наоѓаат на трасата и кои треба да бидат поместени.

Повеќе: Владата ќе ја забрза работата на автопатот Демир Капија- Смоквица

Владата ќе ја оценува штетата од невремето во ресенскиот и тетовски регион

Владата доцна синоќа ја разгледа и усвои Информација за неповолните климатски настани и причинетите штети на земјоделски култури на 20 јули во ресенскиот и тетовскиот регион.

Повеќе: Владата ќе ја оценува штетата од невремето во ресенскиот и тетовски регион

Шеќеринска: За НАТО и ЕУ нема да одлучува Русија, туку граѓаните во Македонија

Министерката за одбрана, Радмила Шеќеринска, во интервју за „Гласот на Америка“ на прашањето дали новата влада е загрижена за руското влијание во Македонија,одговори дека нејзиниот приоритет е “да се допре и да гради односи со други земји”.

Повеќе: Шеќеринска: За НАТО и ЕУ нема да одлучува Русија, туку граѓаните во Македонија

Владата финансиски ќе ја помогне изградбата на плоштадот Скендербег

Владата на вчерашната седница донесе согласност да ја поддржи Општина Чаир и да се довршат дополнителните работи на спомен обележјето, плоштад Скендербег.

Повеќе: Владата финансиски ќе ја помогне изградбата на плоштадот Скендербег

Разрешени Виктор Мизо и Весна Хорватовиќ – Назначени нови кадри на испразнетите позиции

Владата на вчерашната седница ги прифатила оставките на Виктор Мизо, директор на Дирекцијата на технолошки индустриски развојни зони, како и на Цветко Грозданов, генералниот директор на АД за стопанисување со станбен простор и деловен простор.

Повеќе: Разрешени Виктор Мизо и Весна Хорватовиќ – Назначени нови кадри на испразнетите позиции

Страница 9 од 1695

JT Fixed Display