Откриен „скриен“ континет: Некогаш не го забележуваме очигледното

Тим на научници открил „скриен континент“, Зеландија во Пацификот, кој е „закачен“ за Нов Зеланд и чија површина во најголем дел се наоѓа под површината на водата.

 

Како што е наведено во истражувањето кое го објави Геолошкото друштво на САД, Нов Зеланд и Нова Каледонија се дел од голем континет чија површина изнесува 4,9 милиони квдратни километри и кој целосно е одвоен од Австралија.

Оваа област, чија површина од 94 отсто се наоѓа под површната на водата е откриена со помош на сателитски податоци и технологијата на мапа гравитација.

Тимот на научници смета дека Зеландија да биде класифицирана како одвоен континет, односно дека треба да биде отфрлена претходната теорија, според која оваа област преттавува собир на континентални острови и фрагменти.

Геолозите за Европа и Азија сметаат дека преставуваат една контининателана целина, наречена Евроазија, па така според нив Зеландија би преставувала седмо име на листата.

Како што пренесува Раша тудеј, Зеландија, според површината е голема колку Индија и има „дебелина“ од десет до 30 километри. Таа од Арктикот се одвоила пред 100 милиони години, а потоа и од Австралија, пред 80 милиони години.

Истражувачите потенцираат дека не се работи за ново „откритие“, туку за ново „толкување“.

„Зеландија докажува дека големите и очигледни работи во природните науки лесно можат да се прескокнат“, наведуваат научниците.

Loading...