Охрид ќе биде домаќин на 64. Генерално собрание на ИФМСА

Од 3 до 9 август, Охрид ќе биде домаќин на 64. Генерално собрание на Интернационалната федерација на медицински студентски асоцијации – ИФМСА, со повеќе од 800 учесници од 120 земји од светот. По собранијата во Данска, Чешка, САД, Тунис, Тајван и во Турција, пред нашата држава стои огромен предизвик.


Повеќе: Охрид ќе биде домаќин на 64. Генерално собрание на ИФМСА

ФОТО Погледнете со каква убавина располага Отешево

Погледнете со каква убавина распола Отешево. Фотографиите се направени во авто кампот, за детали клик тука.

Повеќе: ФОТО Погледнете со каква убавина располага Отешево

Правоаголната фонтана на плоштадот, пуштена во употреба

Правоаголната фонтаната на плоштадот Македонија денеска беше пуштена во употреба. Фонтаната е со димензии 20 на 10 метри и со вкопано армирано бетонско корито. Површината врз коритото е изработена од светлосиви гранитни плочи со димензии 60 на 60 сантиметри и со дебелина од 10 сантиметри.

Повеќе: Правоаголната фонтана на плоштадот, пуштена во употреба

Конзервација на фрескоживописот во храмот „Св. Ѓорѓија“ во Струга

Како дел од програмата на Министерството за култура за заштита на културното наследство, во тек е конзервацијата и ревитализацијата на фрескоживописот на црквата „Св. Ѓорѓија“ во Струга, значаен споменик на културата од 19 век.

Повеќе: Конзервација на фрескоживописот во храмот „Св. Ѓорѓија“ во Струга

СЕ ВРАЌА РАДОСТА ВО ПРЕСПА - Хотелот во Претор го проширува ресторанот за 400 гости - една порција за свадба ќе чини само десет евра!

Од први јули почнува со работа реновираниот Хотел Претор кој во својот ресторан ќе понуди можност за организирање на свадби, крштевки и други веселби.

Повеќе: СЕ ВРАЌА РАДОСТА ВО ПРЕСПА - Хотелот во Претор го проширува ресторанот за 400 гости - една порција...

ФОТО ВРИЕ ОД ТУРИСТИ НИЗ ПРЕСПА - Дали повторно убавата Преспа им ги собра туристите на скапиот Охрид

Илјадници туристи викендов го поминаа на Преспанското крабрежје. Преполни беа плажите во Долно Дупени, Сливница, Претор, Отешево и Стење.

Повеќе: ФОТО ВРИЕ ОД ТУРИСТИ НИЗ ПРЕСПА - Дали повторно убавата Преспа им ги собра туристите на скапиот...

Премиерот Груевски денеска ќе пушта пат и водовод во Елшани

Претседателот на Владата, Никола Груевски и охридскиот градоначалник Никола Бакрачески денеска, свечено, ќе го отворат новиот асфалтиран пат и ќе го пуштат во употреба новиот водоводен систем во надезерското село Елшани.

Повеќе: Премиерот Груевски денеска ќе пушта пат и водовод во Елшани

Меѓународен семинар за македонски јазик, лингвистика и култура во Охрид

Утре, во Конгресниот центар на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) во Охрид, свечено ќе биде отворена 48. по ред летна македонистичка школа, Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура, кој ќе трае до 27 јуни.

Повеќе: Меѓународен семинар за македонски јазик, лингвистика и култура во Охрид

Струмица ќе гради спомен-обележје за загинатите пилоти на МВР

Општина Струмица в понеделник, на седница на Совет, ќе одреди локација на која треба да се постави спомен-обележје посветено на загинатите пилоти на МВР, Драги Мицев, Марјан Трајковиќ, Тоде Орешков и Иљо Лопатички, кои животот го загубија во хеликоптерска несреќа минатата година.

Повеќе: Струмица ќе гради спомен-обележје за загинатите пилоти на МВР

Страница 54 од 55