Без вода дел од Центар заради отстранување на уличен дефект

Без вода во среда од 08 часот ќе бидат корисниците лоцирани на потегот меѓу бул.Партизански Одреди и ул. Адолф Циборовски во населба Центар.

Повеќе: Без вода дел од Центар заради отстранување на уличен дефект

Фрлени 250 тони сол на градските улици и булевари

Продолжуваат активностите на екипите на зимската служба на Град Скопје кои интензивно работат на терен на расчистување на градските улици и булевари по обилните врнежи на снег кои започнаа изминатава вечер.

 

Повеќе: Фрлени 250 тони сол на градските улици и булевари

Отсечени села во охридско, меѓуградскиот сообраќај во отежнати услови

Сите крајезерски села, натаму од Пештани, се отсечени поради снежните наноси и ниските температури.

Повеќе: Отсечени села во охридско, меѓуградскиот сообраќај во отежнати услови

Фрлени 103 тони сол на улиците и булеварите низ Скопје

Екипите на зимската служба на Град Скопје во текот на изминатита ноќ фрлија 103 тони сол на градските булевари и улици за да спречат појавување голомразица, соопштуваат од Град Скопје.

Повеќе: Фрлени 103 тони сол на улиците и булеварите низ Скопје

Мирна Новогодишна ноќ во Скопје

Новогодишната ноќ во Скопје минала мирно и без поголеми инциденти бил информиран министерот за внатрешни работи Агим Нухиу, кој во недела имаше работна посета во Секторот за внатрешни работи Скопје, каде што се сретна со раководството на оваа организациона единица при МВР.

Повеќе: Мирна Новогодишна ноќ во Скопје

Многу насмевки на новогодишниот базар во Скопје

Град Скопје подари насмевки и радост на илјадниците граѓани кои го посетија Новогодишниот базар „Подари среќа“ што траеше осум дена.

Повеќе: Многу насмевки на новогодишниот базар во Скопје

Без вода корисниците на потегот од Усје до Зелениково

Поради уличен дефект во вторник од 08.15 часот па сѐ до отстранување на дефектот без вода ќе останат корисниците на потегот од Усје до Зелениково ( Усје, Пинтија, Пржино, Драчево, фабриката Охис, Студеничани, Моране, Зелениково и Долно Лисиче ).

Повеќе: Без вода корисниците на потегот од Усје до Зелениково

Во Скопје ќе се прскаат улиците со калциум магнезиум ацетат поради загадувањето

Службите на град Скопје, од саботата вечерта започнаа со прскање на градските сообраќајници со калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух.

 

Со ова средство во наредниот период ќе се третираат булеварот „Свети Климент Охридски“ и улиците „Свети Кирил и Методиј“ и „Јордан Мијалков“ во центарот на градот, како и булеварот „Трета македонска бригада” (од крстосницата со улицата „Коста Новаковиќ” до крстосницата со булеварот „Србија”) и булеварот „Србија” (од крстосницата со булеварот „12-та Македонска бригада” до крстосницата со булеварите „Видое Смилевски Бато” и „Јане Сандански”) во Општина Аеродром. Согласно со условите на терен, бројот на улици кои ќе се третираат со ова средство ќе се зголеми.

Град Скопје нагласува дека брзината на движење на возилата на улиците каде што ќе се аплицира средството калциум магнезиум ацетат ќе биде ограничена на 40 километри на час, поради можна појава на лизгавост на коловозот. На улиците е веќе поставена и соодветна сообраќајна сигнализација, а изработен е и соодветен сообраќаен проект.

„Калциум магнезиум ацетат е средство кое се користи за контрола и намалување на ситната прашина (ПМ10 и ПМ2,5 честичките) и за стабилизација на патиштата. Средството е еколошки производ, биоразградлив, не е штетен за растенијата (погоден е за апликација во близина на паркови и зелени површини), а најважно е што не е корозивен (нема да предизвика оштетување на возилата). Производот е лесен за апликација и целосно е стабилен, што значи може да се чува за подолг период. При неговото аплицирање како резултат на неговиот состав може да се почувствува слаб мирис на оцет, кој исто така не е опасен по здравјето на луѓето“, информираа од Град Скопје.

Во соопштението се наведува и дека искуствата од европските градови каде што се користи ова средство укажуваат дека со негово аплицирање потенцијалот за намалување на прашината е од 10 до 30 отсто. За реализација на овој процес, Јавното претпријатие „Комунална хигиена“ минатата 2015 година специјално адпатираше шест од новите возила.

 

Можност за плаќање на долгот кон „Водовод и канализација“ без извршители

Согласно измените во Законот за извршување, кои настапуваат од јануари 2017 година и воведувањето на вонсудската наплата на долговите, на граѓаните кои имаат долг по основ на користење на услугите на нашето претпријатие, со воведувањето на вонсудската наплата на долговите, ќе им се дава можност да го регулираат својот долг без да се изложуваат на поголеми дополнителни трошоци ( судски, нотарски и извршителски).

Повеќе: Можност за плаќање на долгот кон „Водовод и канализација“ без извршители

Страница 7 од 58