За три дена 120 скопјани побарале субвенции за купена печка на пелет

Вкупно 120 барања за надоместување дел од трошоците на граѓаните на подрачјето на Град Скопје за купување печки на пелети се доставени изминатите три дена до архивата на Град Скопје.

Повеќе: За три дена 120 скопјани побарале субвенции за купена печка на пелет

Волци задавија крава во Пробиштипско

Стоката на Ангел Василков од осоговското село Припор, синоќа, околу 19 часот, ја нападнале волци. Задавена е една од десетината крави, кои Василков ги водел низ шумата. Глутницата волци се стрчале кон кравата, која бегајќи завршила во дол. Стопанот потрчал и брзо го потерал стадото кон шталата. Плашејќи се за сопствениот живот, Василков не слегол во долот сè до утрото.

Повеќе: Волци задавија крава во Пробиштипско

Промовиран проектот “Јакнење на општинските совети”

Новиот проект “Јакнење на општинските совети”, финансиран од Швајцарската агенција за развој и соработка, беше промовиран во четврток пред советниците од општините.

Повеќе: Промовиран проектот “Јакнење на општинските совети”

Изградба на четири нови пешачки мостови во Општина Илинден

Скопската општина Илинден продолжи со реализација на капиталниот проект „Изградба и санација на 10 мостови“, во рамките на кој почнаа да се градат четири нови пешачки мостови.

Повеќе: Изградба на четири нови пешачки мостови во Општина Илинден

Скопски Жданец доби нов плоштад и реконструирани скалила

Реконструираните скалила и урбаниот плоштад во скопската населба Жданец во средата официјално им беа предадени на употреба на граѓаните, од страна на градоначалникот на Општина Карпош Стевчо Јакимовски.

Повеќе: Скопски Жданец доби нов плоштад и реконструирани скалила

Градскиот пазар во Прилеп ќе биде допокриен

Прилепскиот пазар, кој опслужува околу 350.000 граѓани од пелагонискиот регион, ќе биде допокриен, со пари од програмата за рамномерен регионален развој.

Повеќе: Градскиот пазар во Прилеп ќе биде допокриен

Советниците од Битола се раскараа и се мајтапеа за двојазичноста

Наместо дискусија за ребалансот на буџетот на Општина Битола, советниците од власта и од опозицијата на денешната седница се скараа за двојазичноста. Советникот на ВМРО-ДПМНЕ, Игор Хаџиев, селата и улиците во Битолско, од говорницата, ги изговараше на македонски и на албански јазик. Тоа предизвика реакции од сите советници.

Повеќе: Советниците од Битола се раскараа и се мајтапеа за двојазичноста

Манчевски: Гасификацијата е единствено стратешко решение за загадениот воздух во Скопје

Единствено стратешко решение за проблемот со загадениот воздух во Скопје е гасификација на градот, изјави во четврток потпретседателот на СДСМ Дамјан Манчевски, по одлуката на Град Скопје да субвенционира купување на печки на пелети.

Повеќе: Манчевски: Гасификацијата е единствено стратешко решение за загадениот воздух во Скопје

Градот Скопје ќе субвенционира печки на пелети

Седумдесет отсто од вредноста на печката на пелети, но не повеќе од 30.000 денари, ќе субвенционира Град Скопје, доколку жителите се одлучат сегашното затоплување на домовите да го замени со еколошкото на пелети.

Повеќе: Градот Скопје ќе субвенционира печки на пелети

Страница 8 од 55