Македонија назадува во борбата против трговија со луѓе

Македонија е земја извор, транзит и дестинација за трговијата на мажи, жени и деца за сексуална експлоатација и принудна работа, стои во најновиот извештај на Стејт Департментот за трговијата со луѓе. Втора година по ред Македонија добива помала оценка ТИЕР2, за разлика од 2011 до 2015-та година кога имаше оценка ТИЕР1.

Повеќе: Македонија назадува во борбата против трговија со луѓе

Таравари на обука за сексуално и репродуктивно здравје

Министерот за здравство, д-р Арбен Таравари, присуствуваше на регионалната работилница за унапредување на здравјето на мајките и новороденчињата. Министерот бил на покана на Фондот за население на Обединети нации (УНФПА). „За првпат се спроведува ваква работилница во поширокиот регион и на неа учествуваат експерти од соседните земји и од регионот. Оваа обука е една од низата активности што се спроведуваат во областа на сексуалното и репродуктивно здравје, што ќе придонесе за унапредување на севкупниот систем и ќе продуцира силен капацитет за унапредување на мајчиното здравје“, рече министерот Таравари.

Повеќе: Таравари на обука за сексуално и репродуктивно здравје

ТЕШКА СООБРАЌАЈКА НА ПАТОТ ОХРИД-КИЧЕВО -Седумгодишно девојче се бори за живот

Седумгодишно девојче од Валандово се бори за живот по тешка сообраќајна несреќа што се случила вчера на патот Охрид-Кичево, соопшти МВР.

Повеќе: ТЕШКА СООБРАЌАЈКА НА ПАТОТ ОХРИД-КИЧЕВО -Седумгодишно девојче се бори за живот

Две лица повредени во „сообраќајка“ што ја предизвикало куче

Две лица, од кои едно потешко, се повредени во сообраќајна несреќа што се случила во Куманово кога возачот се обидел да избегне куче кое му излегло на патот.

Повеќе: Две лица повредени во „сообраќајка“ што ја предизвикало куче

Иницијатива за укинување на забраната за продажба на алкохол во трговијата по 19/21 часот

Во јули оваа година се навршуваат 9 години од усвојувањето на измените во Законот за трговија со кои се воведе забраната на продажбата на алкохолни пијалаци и се воведоа дополнителни скапи лиценци (20,000 денари по објект) за продажба на алкохол во малопродажните трговски објекти, со важност од 2 години.

Повеќе: Иницијатива за укинување на забраната за продажба на алкохол во трговијата по 19/21 часот

Страница 10 од 3281

JW Player
JT Fixed Display